Az astaxanthin egy tengeri élőlényekben, többek közt lazacfélékben, rákfélékben, pisztrángban és mikroalgákban található színanyag.
Erős antioxidáns hatásának köszönhetően számos pozitív egészségügyi hatással bír. A természetes összetevőket tartalmazó Astaxanthin kapszula adagonkénti 4 mg hatóanyag-tartalmával segítséget nyújthat az immunrendszer megfelelő működésében, valamint a gyulladásos betegségek megelőzésében.
A készítmény tartósítószer, GMO-, hozzáadott színezék-, laktóz és gluténmentes.
Az astaxanthin a xantofill karotionid pigmentet tartalmazó, egyedülálló molekuláris tulajdonságokkal bír, továbbá a fotoszintézisben is fontos szerepet játszó, természetes karotenoid is megtalálható benne.
Mivel vízben és zsírban is képes oldódni, így könnyedén bejut a szervezet sejtjeibe, ezáltal biztosítva a sejtmembránok védelmét. Az astaxanthin elsősorban rendkívül magas antioxidáns tulajdonságáról ismert, melynek révén véd a szabad gyökök káros hatásai és az oxidatív stressz ellen.
Egy 2010-ben végzett kutatás, amely az astaxanthin kiegészítőként történő alkalmazását vizsgálta, arra jutott, hogy hatására csökkenhet a DNS-károsodás és a gyulladásos betegségek előfordulásának kockázata, valamint javulhat az immunrendszeri aktivitás és az általános egészségi állapot. További jótékony hatásai közé sorolható májvédő tulajdonsága.
Gyulladáscsökkentő, valamint tumorellenes hatásának köszönhetően hatékony kiegészítő lehet a nem alkoholos zsírmáj, az inzulinrezisztencia, a májfibrózis és a szerv rákos elváltozásának kezelése során.
Az Astaxanthin kapszula rendszeres használata szabadgyök-gátló hatóanyagának hála hozzájárulhat az általános fizikai és szellemi teljesítőképesség fokozásához, a sportteljesítmény növeléséhez, illetve az izom- és csontkárosodás elkerüléséhez.
Jelentősen magas antioxidáns tartalmával felveszi a harcot az oxidatív stressz okozta bőr öregedés, gyomorfekély és menopauza kellemetlen tüneteivel.
A szükséges hatás érdekében az Astaxanthin kapszula szedése minimum két hétig és előreláthatólag négy-nyolc hétig javasolt.
Forrás:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7293384/
https://www.healthline.com/health/health-claims-astaxanthin%23cancer